Unele perle de la comentatorul meciului Moldova-Suedia

Cei care au urmărit meciul naţionalei Moldovei împotriva Suediei la postul public de televiziune Moldova 1, au avut parte de un comentariu foarte penibil. Comentatorul meciului am impresia că nu s-a pregătit deloc pentru acest meci, nici măcar nu a studiat loturile, jucătorii şi cluburile la care aceştia joacă. De exemplu am aflat de la el că Bolohan joacă la Cernomoreţ, iar Golovatenco la FC Krasnodar, de unde a luat aceste date chiar îmi este interesant şi mie. Domnu' Reniţă, în caz că nu ştiaţi, pe site-ul oficial al Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal este afişat lotul convocat de selecţioner şi clubul de la care vine fiecare jucător.
Deseori comentatorul nostru a încurcat jucătorii în teren, atît la moldoveni, dar în special şi la suedezi, însă la o fază pur şi simplu m-a lăsat mască. Ai noştri erau în atac, Bugaiov a şutat pe poartă, însă bravul nostru comentator ne declară că a şutat Ivanov, bun, faza continuă, Isaksson degajează balonul, care este interceptat de Suvorov, comentatorul nostru ne anunţă însă că Ivanov a interceptat balonul (cum poţi să încurci un blond cu un brunet eu nu înţeleg), dar nici asta nu a fost tot, Suvorov i-a pasat lui Ivanov! balonul, iar cel care ne delecta cu comentariul său, probabil înţelegînd că a făcut o boroboaţă, doar ne-a anunţat ca Ivanov (Suvorov) a pasat balonul la un mijlocaş de-al nostru, să mai zis o dată către Ivanov, la sigur nu mă mai opream din rîs.
Dacă întîmplător cineva de la Moldova 1 citeşte acest articol, am o rugăminte, transmiteţi bravilor noştri comentatori, căci ei toţi sunt de o teapă, pregătiţi-vă oameni buni de meciuri, studiaţi jucătorii înainte de meci, poziţiile pe care joacă, cum arată, ca să nu-i încurcaţi pe teren, iar în cazul în care aţi greşit, toţi suntem oameni şi toţi greşim, cel mai bine recunoaşteţi greşeala şi mergeţi înainte, căci în momentul în care vedeţi greşeala şi încercaţi să o ascundeţi, arătaţi mult mai penibil în faţa naostră, a celor care vă ascultăm.
Citeşte mai mult

Moldova - Suedia. Ratinguri jucatori

Naţionala Moldovei a suferit vineri o înfrîngere usturătoare de la echipa Suediei. Deşi băieţii noştri au început foarte bine meciul, avînd 2 ocazii mari de a marca, a urmat un contraatac rapid, prin care suedezii au marcat un gol de la mare distanţă, după o greşeală copilărească a lui Namaşco. Cu toate că ai noştri au încercat să ţină de minge, să creeze ocazii de gol, golul rapid i-a marcat moral pe jucătorii noştri, care pînă la final au mai făcut greşeli individuale, aceasta s-a văzut în special în apărare, unde au greşit toţi fundaşii noştri. Balint a trimis în teren un prim unsprezece ofensiv, în care şi-au găsit loc 2 atacanţi (Bugaiov şi Doroş) cît şi un mijlocaş ofensiv, care avea un rol liber pe teren, Suvorov. La centru au intrat 3 mijlocaşi de travaliu, Ivanov pe centru, iar un pic mai în faţă, Cebotaru a jucat ca mijlocaş central dreapta şi Gaţcan mijlocaş central stînga. Ei au avut sarcina să cîştige centrul terenului şi să oprească atacurile suedezilor din faza iniţială. În aşa o tactică, un rol foarte important îl au fundaşii laterali, care în faza de atac trebuie să urce foarte sus, pentru a participa la combinaţii, pentru a efectua centrări în careu. Din păcate nici Bolohan, dar în special Racu nu au făcut asta ceea ce a avut un efect negativ asupra jocului nostru. Singurul gol al nostru a venit de la o centrare a lui Bolohan, ne rămîne doar să ne întrebăm care era scorul final, dacă fundaşii noştri laterali ar fi jucat cum se cere de la un jucător pe această poziţie în fotbalul modern, dar din păcate la moment noi nu avem un Dani Alves sau Ashley Cole convocat la selecţionată, iar singurul fundaş, care într-o oarecare măsură e capabil de aşa ceva, nu a putut ajuta naţionala, fiind accidentat – Bordian. După acest meci parcă am regretat şi mai tare lipsa altui accidentat - Epureanu, prezenţa căpitanului în teren cred eu ar fi ajutat foarte mult echipa noastră, în primul rînd moral şi poate nu apăreau toate greşelile fundaşilor noştri.
Acum vă prezint notele oferite de mine jucătorilor noştri pentru prestaţia din acest meci:

1 Stanislav Namasco 4,5 – cel mai slab meci al său la naţională. A greşit copilăreşte la primul gol, cînd a scăpat în plasă balonul venit de la un şut de la vreo 30 de metri, exact pe centru. De asemenea ar fi putut să joace mai încrezut în forţele proprii la golurile 2 şi 4, cînd putea avansa un pic din poartă, pentru a reduce din şansele suedezilor de a marca. A fost nesigur pe el şi în multe alte faze, unele foarte simple la prima vedere, cum ar fi cornerul din primele minute, cînd a prins balonul din 2 mişcări, după o bîlbîială neexplicabilă a sa.

2 Igor Armaş 5,0 – de asemenea a avut un meci foarte prost, greşind decisiv la golul 2 cînd a fost depăşit uşor de Elmander, deşi în primă fază se părea că a pus stăpînire pe balon. La golul 3 nu s-a înţeles cu Golovatenco, lăsîndu-l pe acelaşi Elmander singur în centrul careului, care a şutat nestingherit la colţul porţii.

3 Victor Golovatenco 5,5 – a jucat un pic mai bine ca colegul său din centrul defensivei, dar oricum nu tare strălucit. A avut însă acea ocazie de a marca cu capul, în urma unui corner, şut scos în extremis de portarul suedez, Isaksson. În apărare a avut cîteva intervenţii bune, dar şi unele greşeli, din fericire neconcretizate în gol în poarta noastră.

4 Vadim Bolohan 6,0 – i-am dat cea mai mare notă dintre toţi fundaşii deoarece n-a greşit decisiv la nici un gol în poarta noastră, golurile venind de pe alte părţi, a urcat în atac, plus a dat pasa de gol.

5 Alexandru Gaţcan 5,5 – un meci slab pentru mijlocaşul nostru. A avut o singură fază în care s-a remarcat, cînd a fost aproape să înscrie din prima, după un corner. În rest a pierdut des balonul la centru, nu s-a văzut în ofensivă. Nici Balint se pare că nu a fost mulţumit de evoluţia acestuia, schimbîndu-l la pauză.

6 Petru Racu 5,5 – a greşit ca un începător la ultimul gol, cînd a căzut în urma unui duel corp la corp cu Gerndt. În rest, să nu fi avut creastă blondă, nu prea se făcea observat pe teren. Nu a urcat de loc în faţă, pentru a susţine faza ofensivă a echipei noastre, iar în apărare a jucat în media întregii linii defensive.

8 Eugeniu Cebotaru 6,0 – ca şi colegul său de linie, nu a făcut cel mai strălucit meci al său. A intrat des în combinaţii, a încercat să se demarce, să găsească nişte soluţii mai inedite, dar nivelul său tehnic nu i-a permis mai mult, greşind deseori. A avut şi el o ocazie clară de a marca, cînd a şutat cu capul în urma unei centrări a lui Doroş puţin pe lîngă poartă.

11 Igor Bugaiov 6,5 – i-am dat o notă mai mare, decît media pe echipă datorită golului marcat şi deselor faze în care apărea în ofensivă, unde se părea că era izolat deseori. A încercat să ţină de minge, să şuteze, dar era deseori înconjurat de 2 fundaşi, nereuşind să se descurce în faţa lor. A fost căutat cu baloane lungi de jucătorii noştri, dar iarăşi, fiind izolat, nu a reuşit mare lucru.

15 Anatolie Doroş 5,5 – un meci slab al atacantului nostru. Ne-a deprins cu un nivel mai înalt al jocului său. A alergat mult, dar fără folos. Singura fază remarcabilă cu participarea sa, a fost acea centrare din primele minute, cînd Cebotaru a ratat, în rest nu s-a remarcat prin nimic, fiind schimat cu vreo 30 minute înainte de finalul meciului cu Boghiu.

16 Alexandr Suvorov 7,5 – omul meciului pentru naţionala noastră. A fost omniprezent, participînd la majoritatea fazelor ofensive, dar a apărut des şi în faza defensivă. Balint i-a dat libertate în teren, iar el a profitat din plin de ea. Lui i-a aparţinut primul şut spre poarta suedezilor, şut în urma căruia a fost foarte aproape să şi înscrie, însă balonul a ciupit doar bara transversală. Ulterior a mai avut şuturi pe poartă, de fiecare dată punîndu-l în dificultate pe Isaksson. Tot el a executat şi cornerele şi loviturile libere, arătîndu-se un adevărat lider al ofensivei noastre, din păcate nu a avut susţinerea necesară.

21 Stanislav Ivanov 5,0 – unul din cei mai slabi jucători din meci. A pierdut zona de foarte multe ori, la primul gol trebuia să-l atace pe Toivonen, dar a întirziat să o facă, astfel acela şutînd nestringherit. La golul 3 de asemenea trebuia să intre mai decisiv la cel care a centrat în careu. Plus la asta a mai avut multe faze în care nu s-a descurcat, iar prezenţa banderolei de căpitan la el pe braţ chiar nu am cum să o înţeleg. Ce să caute banderola de căpitan la cel care a refuzat convocările atîta timp la naţională şi care nu a făcut nimic pentru această echipă, iar în teren erau oameni care chiar au meritat această banderolă (Cebotaru, Golovatenco, Suvorov, chiar şi Doroş era mai indicat decît Ivanov).

Rezerve:
7 Igor Ţîgîrlaş 5,5 – a fost introdus la pauză, pentru a spori capacitatea noastră ofensivă, nu a făcut însă faţă mizei meciului, fiind practic nevăzut pe parcursul întregii reprize secunde. De la el se aştepta la mai mult.

22 Gheorghe Boghiu 5,0 – golgheterul Diviziei Naţionale a avut 30 de minute pentru a reuşi ceva în teren. Din păcate el s-a pierdut în iarbă şi nu l-a văzut nimeni pe acolo, deja Doroş, pe acre l-a înlocuit, deşi era obosit, putea să fie mai util echipei. Boghiu a arătat o nesincronizare totală cu ceilalţi jucători din lot, neparticipînd practic la nici o fază creată de noi.

20 Artur Pătraş f/n – a jucat foarte puţin timp pentru a-i acorda vreo notă. A fost o schimbare mai mult pentru ai oferi încredere pe viitor tînărului mijlocaş.
Citeşte mai mult

Totalurile campionatului. Campioana

După 10 ani hegemonia Sheriff-ului în fotbalul moldovenesc a luat sfîrşit, iar noi avem o nouă Campioană a Moldovei, Dacia Chişinău. În acest post voi face ultimile totaluri ale campionatului recent încheiat a Moldovei al fotbal, voi face o mică analiză a principalelor contracandidate pentru titlu.


2. FC Sheriff Tiraspol

Loc sezonul trecut: 1
Loc prognozat: 1

Deşi au ocupat un loc 2 pe final, acest rezultat este unul catastrofal pentru Sheriff, care în acest sezon după 10 ani nu a cîştigat nici un trofeu în Moldova. În prima jumătate de campionat, datorită participării în cupele europene, tiraspolenii nu au înregistrat cele mai bune rezultate în campionat, unde de foarte multe ori au jucat cu mulţi jucători care în mod normal nu prind primul unsprezece. Astfel în această perioadă ei au înregistrat 2 egaluri cu Costuleni, o înfrîngere şi un egal cu Academia, dacă mai punem că au mai pierdut puncte cu Rapid, Dacia şi Zimbru, o să înţelegem de ce la pauza din campionat Sheriff nu a ajuns pe primul loc, loc pe care se părea anii trecuţi că l-au privatizat pe mult timp înainte. În primăvară au mai urmat nişte înfrîngeri de la Olimpia, Zimbru şi Academia (cel mai incomod adversar pentru tiraspoleni), fapt care ia încurcat serios în lupta pentru un nou titlu. Pe final de campionat cei de la Sheriff au demis antrenorul, dîndu-i o şansă noului antrenor, Raşkevici să cunoască mai bine echipa şi să decidă de cine nu va avea nevoie în viitor şi ce post necesită întăriri, pentru a reveni în frunte.
Merită cuvinte de laudă însă jocul sheriffilor din Liga Europa, unde la un moment dat se părea că au şanse reale pentru a prinde calificare în primăvara europeană, iar jocul prestat de echipă a fost unul foarte bun.


1. FC Dacia Chişinău

Loc sezonul trecut: 5
Loc prognozat: 2

Cei de la Dacia au făcut investiţii serioase pentru cîştigarea primului titlu din istoria lor. Atît în toamnă, cît şi în primăvară au fost aduşi mulţi fotbalişti experimentaţi, pentru realizarea obiectivelor măreţe a fost adus şi antrenorul Dobrovolsky, cel care antrena-se anterior Naţionala de fotbal a Moldovei, iar în palmaresul său de fotbalist avea şi o Olimpiadă, cîştigată în componenţa URSS. O bună parte dintre fotbaliştii veniţi cu duiumul nu au făcut faţă cerinţelor de aici, uniii dintre ei fiind daţi împrumut la alte echipe (Guchashvili, Kartoev), iar cu alţii a fost reziliat în genere contractul (Ledeniov, Rickets). Prezenţa unui număr impunător de jucători, ia permis lui Dobrovolsy să alinieze un prim unsprezece diferit în fiecare meci în dependenţă de adversar. Antrenorul le-a dat o şansă practic tuturor jucătorilor din lot, astfel fiecare jucător din lot a contribuit cîtuşi de puţin la victoria finală a dacilor. Dacia a suferit o singură înfîngere pe parcursul întregului campionat, un sec 3-0 sec de la principala contracandidată la titlu, Sheriff, dar faptul că cei din urmă au suferit mai multe înfîngeri (4) a făcut posibil să avem o nouă Campioană a Moldovei, echipa Dacia Chişinău care în scurt timp deja va începe pregătirile pentru a ne reprezenta în meciurile din preliminariile Ligii Campionilor.
Citeşte mai mult

Totalurile campionatului. lupta pentru podium

Astăzi voi analiza echipele care au luptat pentru podium şi pentru un loc în Liga Europa respectiv. După mulţi ani, am avut o luptă strînsă pentru podium, asta ne arată şi diferenţa de doar 4 puncte între locul 3 şi locul 6. Sezonul acesta au fost mai multe echipe puternice în campionat, care au început să arate un joc frumos, s-au făcut şi transferuri pe măsură, iar aceasta nu poate decît să ne bucure pe noi, iubitorii fotbalului moldovenesc.

6. FC Olimpia Bălţi

Loc sezonul trecut: 3
Loc prognozat: 4

Marea perdantă a luptei pentru Liga Europa, unde conducătorii săi au încercat să ajungă pe aceeaşi schemă ca şi în sezonul trecut, doar că de această dată au inversat rolurile cu cei de la Dacia, totul era să fie perfect pentru ei, dacă cei de la Sheriff nemotivaţi fiind (sau poate chiar special), au pierdut meciul din semifinala Cupei contra Iskra. În finală Olimpia a pierdut meritat, iar cum în campionat au ocupat doar locul 6, la 4 puncte de locul 3, ei nu vor juca în seyonul viitor în Liga Europa. Nu degeaba patronul Olimpiei, Chiseliov era aşa de supărat la după sfîrşitul meciului din Finala Cupei, el ştia că a scăpat printre degete cîteva sute de mii de euro, pe care clubul îi cîştiga la sigur din participarea în cea de-a doua ca însemnătate competiţie europeană, iar monologul său, plin de injurii şi murdării, a arătat încă o dată faţa sa reală şi faptul că a conştientizat că a fost tras în ţeapă de cei din stînga Nistrului (Sheriff indirect în semifinala Cupei şi Iskra în finală). În campionat Olimpia a avut cîteva meciuri foarte bune, mai ales acasă la Bălţi, unde de obicei stadionul este aproape plin, ar fi bine dacă mai multe echipe ar strînge aşa o audienţă precum cei de la Olimpia.


5. FC Iskra-Stal Rîbniţa

Loc sezonul trecut: 2
Loc prognozat: 3

Deţinătoarea Cupei Moldovei, în campionat a obţinut locul 5, cu acelaşi număr de puncte ca şi Olimpia. Iskra ca de obicei ne-a uimit pe toţi, deşi a avut probleme financiare pe parcursul întregului campionat, deşi în iarnă a plecat antrenorul Goian la Tiraspol, antrenor care i-a adus pe un loc 2 în sezonul trecut, de asemenea în iarnă au plecat şi o mulţime de jucători importanţi. Cu toate acestea, echipa a continuat să joace bine, iar noi-veniţii la echipă, majoritatea împreună cu antrenorul Cealii din Ucraina, au prestat un joc foarte bun, care la final a fost răsplătit cu prima Cupă a rîbniţenilor din istorie.


4. FC Zimbru Chişinău

Loc sezonul trecut: 4
Loc prognozat: 5

Altă perdantă a luptei pentru Liga Europa. Cei de la Zimbru au fost foarte aproape de a realiza obiectivul pentru acest sezon, ocuparea unui loc pe podium, loc nesperat la un anumit moment. Cu o campanie de transferuri neînţeleasă de nimeni, Zimbru a început slab campionatul, avînd o pierdere chiar şi de la Dinamo în primul tur al campionatului. În pauza de iarnă însă au intervenit unele schimbări la nivelul de administraţie a clubului, la echipă au venit cîţiva jucători noi, o bună parte dintre ei de la Dacia sub formă de împrumut. Echipa a început să arate un joc mult mai bun, totul a culminat cu victoriile în faţa Sheriff-ului şi Milsami, dar la final de campionat nu le-au ajuns doar 2 puncte pentru a avea acelaşi număr de puncte cu Orheienii. Din sezonul viitor, cu venirea lui Adlan Shishkhanov în administraţia clubului, omul care a făcut din Dacia Campioana Moldovei, se aşteaptă mari schimbări la Zimbru, care din cîte se pare, va lupta pentru a obţine primul loc în campionat după o lungă pauză.

3. FC Milsami Orhei

Loc sezonul trecut: 8
Loc prognozat: 7

Surpriza campionatului recent încheiat. Echipa a cunoscut o schimbare radicală nu cu mult înainte de începerea campionatului, din cenuşăreasă s-a transformat în prinţesă, din echipa care putea să lupte maxim pentru un loc la mijlocul clasamentului, cu problemele sale de lot şi financiare, prin venirea unui patron serios, gata să aloce banii necesari pentru echipă, cei din Orhei s-au transformat într-o echipă foarte incomodă pentru toţi, cu pretenţii mari la podium, loc obţinut într-un final, după o luptă strînsă dusă cu alte 3 echipe prezentate mai sus. Echipa s-a întărit serios în ambele perioade de transferuri, iar din iarnă ei au semnat cu un antrenor foarte bun, care a obţinut rezultate marcabile în campionatul României, Ştefan Stoica. La Orhei datorită şi acestor schimbări au început să vină mulţi suporteri la meciuri, stadionul de aici fiind unul din cele mai frecventate de suporteri, după cel din Bălţi.
Dacă echipa va păstra jucătorii de bază din acest sezon, plus va mai semna ceva jucători puternici, atunci la sigur sezonul viitor ne aşteaptă un campionat foarte interesant şi captivant, în care vom vedea o luptă serioasă pentru campionat şi pentru podium.
Citeşte mai mult