03 iunie 2011

Totalurile campionatului. Campioana

După 10 ani hegemonia Sheriff-ului în fotbalul moldovenesc a luat sfîrşit, iar noi avem o nouă Campioană a Moldovei, Dacia Chişinău. În acest post voi face ultimile totaluri ale campionatului recent încheiat a Moldovei al fotbal, voi face o mică analiză a principalelor contracandidate pentru titlu.


2. FC Sheriff Tiraspol

Loc sezonul trecut: 1
Loc prognozat: 1

Deşi au ocupat un loc 2 pe final, acest rezultat este unul catastrofal pentru Sheriff, care în acest sezon după 10 ani nu a cîştigat nici un trofeu în Moldova. În prima jumătate de campionat, datorită participării în cupele europene, tiraspolenii nu au înregistrat cele mai bune rezultate în campionat, unde de foarte multe ori au jucat cu mulţi jucători care în mod normal nu prind primul unsprezece. Astfel în această perioadă ei au înregistrat 2 egaluri cu Costuleni, o înfrîngere şi un egal cu Academia, dacă mai punem că au mai pierdut puncte cu Rapid, Dacia şi Zimbru, o să înţelegem de ce la pauza din campionat Sheriff nu a ajuns pe primul loc, loc pe care se părea anii trecuţi că l-au privatizat pe mult timp înainte. În primăvară au mai urmat nişte înfrîngeri de la Olimpia, Zimbru şi Academia (cel mai incomod adversar pentru tiraspoleni), fapt care ia încurcat serios în lupta pentru un nou titlu. Pe final de campionat cei de la Sheriff au demis antrenorul, dîndu-i o şansă noului antrenor, Raşkevici să cunoască mai bine echipa şi să decidă de cine nu va avea nevoie în viitor şi ce post necesită întăriri, pentru a reveni în frunte.
Merită cuvinte de laudă însă jocul sheriffilor din Liga Europa, unde la un moment dat se părea că au şanse reale pentru a prinde calificare în primăvara europeană, iar jocul prestat de echipă a fost unul foarte bun.


1. FC Dacia Chişinău

Loc sezonul trecut: 5
Loc prognozat: 2

Cei de la Dacia au făcut investiţii serioase pentru cîştigarea primului titlu din istoria lor. Atît în toamnă, cît şi în primăvară au fost aduşi mulţi fotbalişti experimentaţi, pentru realizarea obiectivelor măreţe a fost adus şi antrenorul Dobrovolsky, cel care antrena-se anterior Naţionala de fotbal a Moldovei, iar în palmaresul său de fotbalist avea şi o Olimpiadă, cîştigată în componenţa URSS. O bună parte dintre fotbaliştii veniţi cu duiumul nu au făcut faţă cerinţelor de aici, uniii dintre ei fiind daţi împrumut la alte echipe (Guchashvili, Kartoev), iar cu alţii a fost reziliat în genere contractul (Ledeniov, Rickets). Prezenţa unui număr impunător de jucători, ia permis lui Dobrovolsy să alinieze un prim unsprezece diferit în fiecare meci în dependenţă de adversar. Antrenorul le-a dat o şansă practic tuturor jucătorilor din lot, astfel fiecare jucător din lot a contribuit cîtuşi de puţin la victoria finală a dacilor. Dacia a suferit o singură înfîngere pe parcursul întregului campionat, un sec 3-0 sec de la principala contracandidată la titlu, Sheriff, dar faptul că cei din urmă au suferit mai multe înfîngeri (4) a făcut posibil să avem o nouă Campioană a Moldovei, echipa Dacia Chişinău care în scurt timp deja va începe pregătirile pentru a ne reprezenta în meciurile din preliminariile Ligii Campionilor.

0 comments:

Trimiteți un comentariu