24 februarie 2012

Exista blaturi in fotbalul moldovenesc?

În urma scandalului declanşat de Comisia de Etică a FMF, au apărut multe întrebări la care din păcate nu pot găsi răspuns.

1. De ce Comisia de Etică s-a expus aşa târziu pe acest caz? Din câte s-au spus, am înţeles că acei jucători au depus „plângeri” la federaţie încă din vara anului trecut.
2. Cum se face că toţi jucătorii care au depus plângeri au acelaşi impresar (Dumitru Sandu)? Oare ceilalţi jucători nu au participat şi ei la blaturi?
3. De ce nu au fost implicate şi organele abilitate ale statului în acest caz (Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei), Procuratura şi Ministerul Afacerilor Interne?
4. De ce au fost sancţionaţi doar Reniţă şi Caraman? De obicei, în cazuri de acest gen în alte ţări este sancţionat şi clubul (depunctare, sau chiar este trimis într-o divizie inferioară celei în care evoluează la moment).
5. De ce nu au fost sancţionate şi celelalte cluburi menţionate în acest caz (Dacia, Sheriff şi Gagauziya).
6. Ce probe are Federaţia că aceste meciuri au fost trucate? Nişte declaraţii ale unor foşti jucători ai clubului Sfîntul Gheorghe nu pot fi probe plauzibile în acest caz.
7. Oare Sheriff, FC Tiraspol, Iskra-Stali şi Dinamo Bender au jucat toate meciurile cinstit între ele în sezonul trecut, sau chiar şi în acest sezon?
8. Ce interes are impresarul Dumitru Sandu în toată această poveste?
9. Ce interes ar avea Zimbru sau Dacia să roage conducerea echipei Sfîntul Gheorghe să le cedeze meciul, când ei si aşa cu minim efort puteau câştiga aceste meciuri?

Şi mai sunt o mulţime de „De ce?”, exact ca în cântecul maestrului Ion Suruceanu „De ce, de ce, de ce?”, doar că toate aceste întrebări rămân fără răspuns şi nu văd când ar putea apărea vreo rază de lumină pentru noi, cei care dorim să urmărim fotbalul în toată frumuseţea sa, nu jocurile murdare practicate de unii.
Ce nu pot înţelege este de ce federaţia a hotărât să facă această execuţie, care seamănă mai mult a răfuială personală, decât un proces cercetat minuţios, cu probe şi cu o sentinţă luată pe măsură. Şi dacă s-a hotărât că trebuie de luptat cu blaturile din fotbalul moldovenesc, lucru extrem de necesar, păi trebuiau implicate toate structurile abilitate ale statului şi de combătut acest fenomen din temelii, dar nu aşa cum a făcut FMF-ul.
Aştept cu nerăbdare ce va urma, deşi eu personal cred că acesta este doar un foc de paie, care nu va duce la nimic serios, în orice caz nu în timpul apropiat.

0 comments:

Trimiteți un comentariu