26 mai 2011

Totalurile campionatului. Echipele din subsol

Astăzi o să încep a face unele totaluri ale Diviziei Naţionale recent încheiate. Voi analiza prestaţia fiecărei echipe în parte. De asemenea voi arăta şi locul pe care l-am prognozat pentru fiecare echipă la startul acestei ediţii de campionat. Pentru început voi analiza situaţia echipelor care s-au clasat în subsolul clasamentului.


14 Dinamo Bender


Loc sezonul trecut: 10
Loc prognozat: 10

Dinamo s-a confruntat cu mari probleme financiare şi de lot în acest sezon. Au avut o evoluţie dezastruoasă după pauza de iarnă, ei obţinînd doar 4 puncte în acest interval de timp. Dacă cei de la Dinamo ar fi continuat să joace cum au făcut-o în toamnă, atunci ei la sigur obţineau un loc departe de zona retrogradării, loc prognozat şi de mine la începutul campionatului. Dar plecările de jucători din iarnă, aducerea unor copii tineri, care nu au experienţa necesară, dar nici nivelul necesar pentru a face faţă echipelor din DN şi-au făcut efectul. Dinamo printre altele a stabilit şi recordul negativ la goluri primite, 118 goluri, o bună parte dintre ele au fost marcate după pauză, cînd înfrîngerile la scor mare nu erau o noutate pentru cei din Bender. Dinamo acum aşteaptă decizia oficialilor de la FMF, care trebuie să decidă care va fi formatul Diviziei Naţionale pentru anul viitor, dacă se va rămîne la formatul actual cu 14 echipe, atunci ei retrogradează la sigur, dacă însă se va decide mărimea ligii pînă la 16 echipe, atunci ei au şanse mari să continue în DN.


13 FC Gagauziya

Loc sezonul trecut: nou promovata
Loc prognozat: 11

Au evitat ultimul loc datorită victoriilor pe final de campionat de la alte echipe din subsol (Sf. Gheorghe, Costuleni şi Nistru), astfel chiar dacă au suferit o înfrîngere de la contracandidata pentru ultimul loc, Dinamo, au reuşit o clasare în faţa lor la un punct diferenţă. Cei de la Gagauzia nu au reuşit să implementeze în practică planurile lor măreţe de la începutul sezonului, motive fiind mai multe: nivelul slab al jucătorilor, lot mic numeric, jocul slab prestat, lipsa experienţei în Divizia Naţională.


12 Sfîntul Gheorghe Suruceni

Loc sezonul trecut: 11
Loc prognozat: 13

După cum era şi de aşteptat cei de la Suruceni nu au emis mari pretenţii în această ediţie de campionat. Au scăpat de penultimul loc (loc prognozat de mine) doar printr-o minune, victoria din ultima etapă cu o echipă total nemotivată a Rapidului alt fel nu poate fi catalogată. Singurul care merită menţionat din lotul sfinţilor este tînărul jucător din Rusia, care a venit în iarnă, Gherman Peatnikov, el este singurul care s-a evidenţiat în majoritatea meciurilor, chiar şi în ultimul meci el a reuşit un gol şi 2 pase de gol. Cred că în scurt timp o sa-l vedem pe acest jucător la o echipă mai puternică din puncte de vedere financiar şi care luptă pentru ceva mai mult decît evitarea retrogradării.


11 Nistru Otaci

Loc sezonul trecut: 12
Loc prognozat: 14

O echipă de tradiţii din campionatul Moldovei, în ultimul timp se confruntă cu mari probleme financiare. Sezonul trecut ei au fost cea mai proastă echipă din campionatul intern şi doar mărirea pînă la 14 echipe a Diviziei Naţionale i-au scăpat pe cei de la Otaci de o retrogradare în Divizia A. La începutul acestui sezon totul mergea la fel pentru Nistru, care suferă mari schimbări de lot în fiecare perioadă de transferuri, cînd jucătorii săi pleacă la o echipă cu situaţia financiară mai stabilă, se ştie că Traghira, patronul otăcenilor şi-a plătit jucătorii şi cu automobile S/H şi prin alte modalităţi. În primăvara echipa a cunoscut un progres vizibil al jocului, datorită unor noi jucători experimentaţi veniţi la echipă (Iepureanu, Pogreban, Soltanici), dar şi a antrenorului Lilian Popescu. Astfel în martie ei reuşesc 2 victorii (cu Gagauziya şi Milsami) cît şi un egal cu viitoarea campioană Dacia. Pe final de campionat echipa nu a mai arătat jocul de la începutul primăverii, dar au reuşit totuşi o clasare peste linia de retrogradare, obiectivul lor primordial din acest campionat. Să sperăm că pe viitor echipa îşi va reveni la nivelul la care s-a consacrat şi o să-i vedem pe otăceni din nou prin finala cupei şi în prima jumătate a campionatului moldovenesc.

10 FC Costuleni

Loc sezonul trecut: nou promovata
Loc prognozat: 12

Cei mai puternici dintre cei slabi, aşa poate fi caracterizată echipa Costuleni în această ediţie de campionat. Cei de la Costuleni au reuşit constant să obţină puncte de la contracandidatele sale la retrogradare. Deşi în iarnă patronul echipei a făcut mari remanieri la club, cînd 14 jucători au fost nevoiţi să-şi caută altă echipă, noii veniţi au reuşit să menţină echipa peste linia „roşie”. De asemenea trebuie menţionat aici şi antrenorii echipei, toţi binecunoscuţi microbiştilor moldoveni, astfel la startul sezonului Costuleni a fost antrenată de Ilie Vieru, ca apoi să fie înlocuit de Igor Ursachi, care a plecat în urma unui scandal cu patronul echipei, a urmat un scurt interimat a lui Marcel Reşitca, care la moment încă este jucător activ al echipei, pentru ca la final să-l vedem pe Sergiu Botnăraş pe banca de rezerve.

1 comments:

Admin spunea...

Foarte bune aceste analize! Felicitari! Daca ar fi toate articolele sportive la fel ca acesta, ar fi o placere sa le lecturezi :)

26 mai 2011 la 11:06

Trimiteți un comentariu