27 decembrie 2010

Exemplu pentru FMF

Am citit recent mai multe articole cum federaţiile de fotbal din Turcia şi Azerbaidjan caută jucători de etnie turcă, respectiv azeră în toată lumea, în special în ţările unde diaspora este mare. Astfel turcii au reprezentanţi in Germania, unde diaspora lor numără în jur de 3 milioane de concetăţeni, astfel încît ei urmăresc multe meciuri la copii şi juniori, pentru a identifica potenţialii candidaţi pentru naţionala lor de fotbal. Astfel au fost descoperiţi fraţii Altintop, Umit Davala, Yildiray Başturk, Nuri Sahin şi mulţi alţii născuţi în Germania, Kazim-Kazim Richards în Anglia, şi exemplele pot continua. Desigur că au avut şi scăpări, cel mai cunoscut exemplu este Mesut Ozil, actualmente la Real Madrid, care a ales să joace pentru ţara unde s-a născut, în detrimentul Patriei istorice, el a urmat paşii cunoscutului jucător Mechmet Scoll, care a ales să evolueze pentru naţionala Germaniei, deşi tatăl său era turc. Acum sunt o mulţime de jucători care la fel s-au născut în Germania, dar au ales să joace pentru naţionale de diverse vîrste ale Turciei.
Acum acelaşi exemplu a fost luat şi de Azerbaidjan, care pînă nu demult avea tactica de a naturaliza jucători. În timp la naţionala azeră au jucat nativi ruşi, brazilieni, sîrbi ş.a. Se ştie că turcii şi azerii sunt popoare înrudite, asemănător cu noi moldovenii şi românii. Astfel la naţionala Turciei au jucat jucători de origine azeră, cel mai cunoscut dintre ei fiind Servet Cetin, de asemeni descendenţi azeri sunt şi la naţionalele Rusiei (Alexandr Samedov, Ramiz Mamedov) şi la cea a Ucrainei (Alexandr Aliev). Pentru a nu mai admite aşa ceva, cei de la federaţia din Azerbaidjan au început o adevărată campanie de recrutare la naţionalele de diferite vîrste a jucătorilor de etnie azeră. Astfel scouţii federaţiei au convocat jucători din diferite ligi ale Rusiei, Turciei şi alte ţări. O bătălie urmează să se dea pentru 2 jucători de mare perspectivă Emin Mahmudov şi Jiloan Hamad. Mahmudov este un mijlocaş ofensiv, care la cei 18 ani ai săi a reuşit să debuteze la Saturn în Premier Liga rusească, fiind una din revelaţiile sezonului recent încheiat. El este văzut de unii specialişti din Rusia, ca unul din jucătorii în jurul căruia să fie construită naţionala rusă pentru Mondialul din 2018, pe care ei îl vor găzdui, dar nimeni nu menţionează că el este de origine azer şi că cei din Azerbaidjan nu ar dori să piardă un asemenea jucător. Hamad este şi el mijlocaş, dar mai mult de bandă, care joacă constant la echipa sa de club Molde, iar mai recent are şi 11 convocări la naţionala U21 a Suediei. A fost numit în Suedia noul Ibrahimovici, deşi joacă pe posturi diferite, ceea ce demonstrează că jucătorul e foarte apreciat acolo. El s-a născut în Baku, dar la scurt timp părinţii săi au emigrat în Suedia, unde Jiloan a început să joace fotbal. Deşi a jucat mai multe meciuri pentru naţionala U21, el poate încă să aleagă Azerbaidjanul pentru o evoluţie ulterioară la selecţionata mare, la moment eforturile federaţiei azere, în frunte cu selecţionerul Berti Vogst sunt îndreptate spre a-l convinge pe jucător pentru a alege ţara natală. Se ştie că azerii ca şi turcii sunt foarte naţionalişti şi devotaţi Patriei, chiar dacă la un anumit moment au fost nevoiţi să plece, din acest considerent cei din federaţie duc multe discuţii cu părinţii jucătorilor, pentru ai convinge să facă o anumită alegere.
De ce v-am relatat despre toate acestea, cînd blogul este dedicat fotbalului moldovenesc? E simplu, aş dori ca şi federaţia noastră de fotbal pe exemplul Turciei şi Azerbaidjanului să caute şi urmărească jucătorii nativi moldoveni, care joacă prin diverse ţări ale lumii (Rusia, România, Spania, Italia ş.a.). La moment la sigur sunt copii moldoveni, care joacă pe la diverse echipe de tineret prin aceste ţări şi dacă cineva îi va monitoriza, păi naţionala noastră pe termen lung va avea numai de cîştigat. Căci şcoala fotbalistica de peste hotare este mult mai bună decît cea de la noi din ţară. Un început a fost pus prin convocarea lui Dan Ojog (foto) de la Villareal la selecţionata U17. Este un început, dar mai este mult de lucru. Trebuie de creat un mecanism complet care să fie util naţionalei noastre pe mult timp înainte.

foto: FMF

7 comments:

Admin spunea...

Pt asa ceva este mult de munca. Ori, pentru mine FMF si munca sunt cam incompatibile. Sper sa gresesc...

27 decembrie 2010 la 12:07
Sandu Grecu spunea...

Imposibil la moment:
1. FMF nu da prime mari
2. Nu sunt jucatori de valoare certa, de origine moldoveneasca
3. FMF nu are pretentii pentru a investi in cautarea ratacitilor (investiile sunt destul de mari si nu se recupereaza)
4. Fotbalul e bussines la noi mai mult decat in Azerbaidjan
5. Turcii nascuti in Germania au acceptat sa joace pt tara parintilor pt ca nu erau convocati la nationala Germaniei. Cei care au fost chemati de panzere au acceptat. E greu sa refuzi Germania si pt Turcia, nemaivorbind de Moldova

28 decembrie 2010 la 01:20
Postolachi spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Postolachi spunea...

Eu cred si sper ca e posibil:
1. Nu tine de prime, tine de sistem. Daca se va dori crearea unei asemenea structuri, va fi posibil.
2. Nu putem afirma cu certitudine despre valoarea celor care joaca la juniori si copii in strainatate, atita timp cit nu i-am vazut la treaba. E normal ca un Messi e greu de gasit printre ei, dar ceva valoros e posibil.
3. Aici cam tin sa-ti dau dreptate, dar chestia aceasta ar trebui facuta nu din cauza banilor.
4. Pe ce te bazezi cind afirmi asta? In Azerbaijan se investesc sume enorme de fotbal.
5. Nuri Sahin la sigur a fost ofertat de Mandshaft, dar a ales Turcia, la fel si fratii Altintop. Mai sunt si multi juniori care au ales Turcia in detrimentul Germaniei, desi sunt si din cei care au ales Germania...

28 decembrie 2010 la 09:52
Sandu Grecu spunea...

Tu iti doresti asta. Si eu imi doresc. Ti-am explicat de ce nu e posibil la moment. Argumentele tale nu merg pur si simplu pentru ca nu coincid cu realitate.
De azeri. Acestia investesc enorm, mult mai mult. Acestia as spune ca cheltuiesc bani aiurea! La noi fotbalul e bussines pt ca unele cluburi au abilitatea sa castige bani. Sau cel putin sa-si recupereze o parte din bani - lucru care in Azerbaidjan nici nu poate fi conceput. Acolo pur si simplu se arunca cu banii fara a-i calcula si fara a-i recupera

28 decembrie 2010 la 20:12
Radu Lisiţa spunea...

Eu ţi-am trimis un mail în care am întrebat numele şi prenumele dvs. referitor la schimbul de link-uri, dar nu am primit răspuns.

28 decembrie 2010 la 21:16
Postolachi spunea...

Sandule, ai dreptate, azerii arunca multi bani in fotbal, dar ei doresc sa construiasca o nationala puternica, bazata pe un campionat puternic.
Cu faptul ca la moment la noi nu e posibil asa ceva, sunt de acord, desi, cred ca daca s-ar dori de facut asa ceva, s-ar putea crea.

Radu, ti-am trimis raspuns l amail ;)

29 decembrie 2010 la 10:02

Trimiteți un comentariu