16 iulie 2010

Marea finala


Iată că avem o nouă Campioană Mondială. Echipa Catalo, offf, Spaniei a cîştigat în prelungiri cu un 1-0 chinuit în faţa Olandei. Înainte de începerea partidei, favorită la cîştigarea trofeului era Campiona Europeană, care are în lot foarte mulţi jucători din componenţa unei din cele mai puternice echipe de club din ultimul timp, FC Barcelona, echipa Spaniei.
Ambele echipe la acest mondial, au jucat primordial cu tactica momentului 451. În finală, nici un antrenor nu a riscat să modifice ceva în tactica aleasă pentru meci, ambii introducînd în teren un prim-unsprezece previzibil. Villa, Iniesta şi Pedro în atacul Spaniei, susţinuţi din spate de colegul lor de club, Xavi. La olandezi van Persie susţinut de Roben şi Kuyt pe extreme şi Snejder pe centru, prezentau forţa ofensivă a echipei. Singur diferenţă între abordările tactice ale acestor echipe, era faptul ca Snejder, juca mult mai avansat faţă de omologul său din echipa Spaniei, iar Roben şi Kuyt nu făceau des schimburi de locuri, în comparaţie cu Iniesta şi Pedro.
Olandezii au început foarte dur meciul, duritate care a continuat pe toată durata partidei, care a culminat cu procedeul de arte marţiale a lui de Jong, dar care pentru acest procedeu a primit doar cartonaş galben, deşi era necesar un roşu direct. Faze de poartă în prima repriză practic nu au fost, ambele echipe fiind mai atente la propria poartă. Spania deşi a controlat mai bine balonul, dividente din aceasta nu au scos, fazele se opreau în apropierea careului batav. Doar Sergio Ramos, care era foarte activ în atac a avut un moment mai clar de a marca. În rest jocul decurgea la mijlocul terenului cu alternanţă către ambele careuri. În a 2-a jumătate a reprizei olandezii au devenit mult mai periculoşi avînd cîteva faze foarte bune de a marca măcar un gol. Principalul protagonist al acestor faze a fost Roben, care a şutat în stilui caracteristic, din partea dreaptă, s-a deplasat spre centru, după care a urmat un şut spre poartă, Casillas a fost la post. Însă înainte de această fază a fost acel luft a lui Mathijsen, care a luftat din careu, după o combinaţie spectaculoasă la o fază fixă.
În a 2-a repriză a continuat recitalul lui Roben, care mai întîi a ratat o ocazie incredibilă, cînd a scăpat singur, pe centru, cu portarul, după o pasă a lui Snejder, şutul acestuia însă a nimerit în „Sfîntul Iker”, în altă fază, acesta a trecut de Puyol, care a încercat să-l oprească cu orice preţ, Arjen nu a căzut, deşi a fost deranjat de apărătorul spaniol, a continuat faza pînă la capăt, dar deja nu i-au mai ajuns puteri, pentru a-l dribla şi pe Casillas. Să fi căzut Roben în apropierea careului, la sigur trebuiaa să fie lovitură directă pentru olandezi şi cartonaş galben pentru Puyol, care imediat se transforma în roşu.
Au urmat reprizele de prelungiri, unele din cele mai frumoase vazute de mine vreodată. Spaniolii s-au dovedit a fi foarte incisivi pe final de meci, avînd cîteva ocazii măreţe de poartă, cei mai activi fiind Iniesta şi Fabregas, care a fost introdus în teren în locul lui Xabi Alonso. Ambii au avut cîte o ocazie creată din pasa celuilalt, şutul lui Fabregas, scăpat singur cu Stekelenburg a fost parat de portar cu piciorul, iar Iniesta, a fost blocat în ultimul moment de către van Bronkhorst. A uramt cartonaşul roşu, binemeritat de către de Jong, iar apoi a venit şi golul, cînd toţi deja aşteptau loviturile de departajare. Aceaşi Fabregas cu Iniesta au creat golul, unul a dat o pasă superbă în careu, altul a şutat impecabil.
Astfela s-a scris istoria acestei partide, o finală frumoasă, care i-a propulsat pe spanioli în topul Mondial, iar această echipă va intr în istorie, ca una din cele mai puternice echipe ever, dar şi ca echipa care a marcat cele mai puţine goluri, pentru a deveni campioană – 8 goluri în 7 meciuri. Olandezii se vor alătura doar generaţiilor anterioare, care au jucat în finala Campionatului Mondial. Avem de aşteptat alţi patru ani, pentru a urmări un nou show fotbalistic, în Brazilia de data aceasta, care sperăm cu toţii că va fi nu mai rău ca cel recent încheiat.

0 comments:

Trimiteți un comentariu